Díky němu se také do péče o kojence může zapojit váš partner nebo jiný člen rodiny. Možná bude chvilku trvat, než vám odstřikávání půjde je důležité nespěchat a zůstat uvolněná.
Existují 3 hlavní způsoby odstříkávání
Ať už zvolíte jakoukoli metodu, je důležité, abyste měla čisté ruce a aby všechny láhve, nádobky a části odsávaček byly umyté a sterilizované. Před odstříkáváním je dobré prsy promasírovat, abyste podpořila uvolnění mléka. Půjde vám to také snadněji v přítomnosti vašeho dítěte, nebo pokud na něj budete myslet.
1) Ruční odstříkávání
- Položte ukazováček pod ňadro poblíž okraje dvorce a palec nad bradavku (vytvořte tvar C).
- Oběma prsty jemně zmáčkněte směrem dozadu a pak bez uvolnění stisku posunutím prstů směrem od těla mléko vytlačujte ven.
- Stisk uvolněte a opakujte.
- K odstříkávání budete potřebovat vhodnou, vysterilizovanou nádobku se širokým hrdlem na zachycení mléka.
2) Ruční odsávačka
Tyto odsávačky jsou vybaveny prsním nástavcem trychtýřovitého tvaru, který umístíte přes bradavku i dvorec a pracují na principu pístu nebo páčky. Stejně jako v předchozím případě se doporučuje ňadro před odsáváním namasírovat a pečlivě se řídit instrukcemi, které se ke každé odsávačce dodávají.
3) Elektrické odsávačky
Tyto odsávačky jsou rychlé a používají se jednoduše a hodí se zpravidla v případech, kdy potřebujete odstříkávat mateřské mléko častěji (více jak 3x denně) nebo po delší dobu (více jak týden) – například jestliže je vaše dítě v nemocnici. S jejich pomocí lze odsávat mateřské mléko třikrát až osmkrát denně a můžete i odsávat mléko z obou prsů zároveň. Vždy se pečlivě řiďte instrukcemi výrobce.
Skladování odstříkaného mateřského mléka
Odstříkané mateřské mléko musí být uloženo ve sterilizované nádobě – vyhovuje například kojenecká láhev nebo jiná nádoba, která lze vyvařit i s víčkem. Skladovat mléko můžete i ve speciálních úložných nádobkách, sáčcích nebo lahvičkách určených zvlášť pro tuto situaci.
V ledničce vydrží uložené 24 hodin při teplotě 4°C, případně je až na tři měsíce můžete zmrazit při -18°C.
Zmražené mléko rozmrazujte pomalu, nejlépe v lednici nebo ve vodní lázni. Před podáním ohřejte na tělesnou teplotu a spotřebujte do 24 hodin.