Proč by měly být ryby v jídelníčku těhotných alespoň 2x týdně? Obsahují totiž kyselinu DHA , neboli dokosahexaenovou mastnou kyselinu ze skupiny zdraví prospěšných omega-3 kyselin, která přispívá k normálnímu vývoji mozku a zraku u vašeho děťátka. Vědecké výzkumy prokázaly, že DHA v těhotenství a při kojení u dětí snižuje výskyt hyperaktivity, podporuje pozornost a schopnost učení.
Pokud v těhotenství DHA máte málo, tělo jej krade z vašich zásob. Proto můžete být nepozorná a nemusíte být v dobré psychické kondici. Jezte ryby. Podle našich receptů se skvěle nají celá rodina.
Rybí filet se šafránem, rajčaty a kukuřicí
Počet porcí: 4
Potřebujete:
- ¼ šálku vařící vody,
- 1 polévkovou lžíci másla či olivového oleje,
- 1 malá cibule, jemně nasekaná,
- sůl,
- 2 šálky nakrájených rajčat,
- 2 šálky kukuřice,
- 500 g jemného filetu z tresky,
- nasekaná pažitka na posypání,
- čerstvě mletý černý pepř.
Postup:
1. Šafrán rozdrobíme do mísy a zalijeme vařící vodou, necháme odstát.
2. V široké, mělké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a špetku soli, vařte asi 4 minuty. Přidejte rajčata a šafránový odvar a přiveďte k varu. Vařte asi 8 minut, dokud se z rajčat nerozvaří kaše.
3. Přidejte kukuřici a pod pokličkou duste 5 minut. Do omáčky vložte rybu tak, aby omáčka pokrývala celý filet. Vařte zhruba 5 až 10 minut podle tloušťky filetů.
4. Posypte rybu pažitkou a pepřem. Podávejte v mělkých miskách, filety položené na kukuřici a rajčatové omáčce.
Pečený kapr na zelenině
Počet porcí: 4
Potřebujete:
- půlku kapra (zhruba 1 kg),
- 500 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek),
- olivový olej,
- máslo,
- sůl.
Postup:
Kapra posolte a vložte do pekáče na vysypanou mraženou zeleninu. Na rybu i zeleninu vložte stroužky másla. Dejte péci zhruba na 30 minut v troubě rozpálené na 150 o C. Po půl hodině kapra polijte olivovým olejem a nechte dodělat.
Thajský krevetový salát
Počet porcí: 4
Potřebujete:
- 4 šálky strouhaného zelí a mrkve,
- 500 g krevet, vařených a vyloupaných,
- 1 šálek čerstvého ananasu, nakrájený,
- 1/2 šálku nasekaných lístků koriandru,
- 2 1/2 lžíce rýžového octa,
- 2 lžíce cukru,
- 2 lžíce rybí omáčky,
- 1/2 lžičky chilli pasty,
- 1/3 šálku nasekaných pražených arašídů.
Postup:
Ve velké míse promíchejte zelí s mrkví, krevety, ananas a koriandr. V malé misce smíchejte rýžový ocet, cukr, rybí omáčku a chilli pasta. Zálivkou zalijte salát, přidejte pražené arašídy a důkladně promíchejte.
Pečený okounovec s melounovou salsou
Počet porcí: 4
Potřebujete:
- sprej na vaření,
- 500 g filet z okounovce,
- ¼ šálku limetkové šťávy,
- 2 lžičky propasírovaného česneku,
- Na salsu:
- 2 šálky melounu bez pecek, nakrájeného na kostičky,
- 500 g konzerva ananasového kompotu, slitý,
- 425 g konzerva černých fazolí, slité a opláchnuté,
- ½ nasekané papriky,
- ½ šálku jemně nasekané cibule,
- ¼ šálku nasekané kapie,
- 2 lžíce mletého čerstvého koriandru,
- 2 lžičky limetkové šťávy,
- 2 lžičky olivového oleje.
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C. Skleněný pekáč (nebo zapékací mísu) o velikosti 25x30cm postříkejte sprejem na vaření. Vložte do misky filety rovnou stranou dolů. Posypte česnekem a pokapejte šťávou z limetky. Podle chuti osolte a opepřete. Zakryté pečte 15 minut.
2. Zatímco se ryba peče, připravte si ve středně velké míse zbylé ingredience na salsu. Když je ryba vařená, každý filet polijte 2/3 šálku melounové salsy. Doporučujeme podávat s šafránovou rýží.
Přejeme vám dobrou chuť a hodně zdraví!
Autorka: Markéta Slomková