Ačkoliv některé kultury mléko a mléčné výrobky nekonzumují, my si bez nich vyvážený jídelníček nedokážeme představit. Pro těhotnou ženu je důležité, že mají vysokou výživovou hodnotu, jsou zdrojem velmi kvalitních (plnohodnotných) bílkovin, vitamínů (zejména vitamínu D) a minerálních látek (vápník). Zejména jako zdroj vápníku jsou mléčné výrobky téměř nenahraditelné.
Které mléčné výrobky jsou nejvhodnější a proč?
1. Zakysané mléčné výrobky
Zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné pro nižší obsah mléčného cukru (laktózy) – mohou tak být vhodné i pro osoby, které trpí laktózovou intolerancí (někteří lidé ale netolerují laktózu vůbec a i po konzumaci zakysaných mléčných výrobků se u nich mohou objevovat potíže). V kyselém prostředí se navíc mnohem lépe využívá onen důležitý vápník. Zakysané mléčné výrobky navíc pozitivně působí na mikrofloru ve střevě.
2. Sýry a tvarohy
Tyto dobroty mají vysoký podíl dobře využitelného vápníku, významný obsah minerálních látek. O skvělém přísunu bílkoviny nemluvě!