Mléko a mléčné výrobky v těhotenství

  • Mléko a mléčné výrobky představují jedinečný zdroj vápníku v době těhotenství. 
  • Přečtěte si, které mléčné výrobky jsou vhodné a které nikoliv.

Ačkoliv některé kultury mléko a mléčné výrobky nekonzumují, my si bez nichvyvážený jídelníček nedokážeme představit. Pro těhotnou ženu je důležité, že mají vysokou výživovou hodnotu, jsou zdrojem velmi kvalitních (plnohodnotných) bílkovin, vitamínů (zejména vitamínu D) a minerálních látek (vápník). Zejména jako zdroj vápníku jsou mléčné výrobky téměř nenahraditelné.

Které mléčné výrobky jsou nejvhodnější a proč?

1. Zakysané mléčné výrobky

Zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné pro nižší obsah mléčného cukru (laktózy) – mohou tak být vhodné i pro osoby, které trpí laktózovou intolerancí (někteří lidé ale netolerují laktózu vůbec a i po konzumaci zakysaných mléčných výrobků se u nich mohou objevovat potíže). V kyselém prostředí se navíc mnohem lépe využívá onen důležitý vápník. Zakysané mléčné výrobky navíc pozitivně působí na mikrofloru ve střevě.

2. Sýry a tvarohy

Tyto dobroty mají vysoký podíl dobře využitelného vápníku, významný obsah minerálních látek. O skvělém přísunu bílkoviny nemluvě! 

zapamatujte si

Pozor na sýry s vysokým obsahem tuků a soli, také na sýry plísňové (hermelín, niva), které je vhodné konzumovat jen výjimečně a v malém množství. Těhotné ženy by se měly zcela vyhnout sýrům vyrobeným z nepasterizovaného mléka. Pro doplnění vápníku také nejsou vhodné tavené sýry, které obsahují tavící soli s obsahem fosforu, jehož nadbytek brání vstřebávání vápníku.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x