O těhotných ženách se mluví jako o budoucích nebo nastávajících maminkách. Jenže maminkou se stáváte už při potvrzení těhotenství. Vždyť v tuhle chvíli přebíráte obrovský kus zodpovědnosti za toho kulihráška v břiše a jeho zdravý vývoj, který se neobejde bez úprav vašeho životního stylu a stravování. A právě na jídlo se dnes zaměříme! Co v těhotenství (ne)jíst)?
Dobrá zpráva na úvod: těch omezení není tolik, jak se na první, letmý pohled do hlubin internetu zdá. Hodně varovných ukazováčků a zákazů totiž pochází z dob našich babiček, kdy se potraviny nepodléhali takové regulaci a kontrole, jako je tomu teď. Vzhledem k široké nabídce potravin (v samoobsluhách i na jídelníčcích restaurací) navíc snáze najdete chuťově uspokojivou, ale zcela bezpečnou alternativu k tomu, po čem zrovna touží váš jazýček.
Syrové ryby a korýši
Konzumace syrových ryb a korýšů může vést k nákaze listerií, salmonelou a vibriony. Podrobný seznam doporučení – včetně toho, jak je to ve vaší situaci se striktním zákazem sushi – najdete v našem článku Ryby v těhotenství: které můžete jíst bez obav?
Nedovařené a syrové maso
Stejně jako v případě syrových ryb může i konzumace syrového či nedovařeného masa vést k nákaze listerií, salmonelou, dále pak toxoplazmózou a bakteriemi, které mohou mít za následek předčasný porod, neurologická onemocnění, mentální retardaci a epilepsii u nenarozeného dítěte.
Syrová vejce
Vajíčka jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů a obsahují tuky s prospěšnými esenciálními mastnými kyselinami. Obsahují též cholin, který společně s kyselinou listovou působí na zdárný vývoj mozku plodu. Pozor si však musíte dát na tepelné zpracování. Vejce vařte nebo smažte více než 7 minut.
Syrová vejce se mohou nacházet i v domácí majonéze, zmrzlině a polevách. Jejich konzumace může vést k nákaze salmonelou. Ta vyvolává horečku, zvracení, žaludeční křeče a průjem.
Vnitřnosti
Milujete játra? Dejte si je opravdu s mírou, protože obsahují vysoké množství vitaminu A, který může poškodit plod. Raději vyzkoušejte tepelně zpracovaná a kvalitní srdíčka!
Syrové klíčky
U syrových klíčků (např. z vojtěšky, jetele, ředkviček, fazolí mungo apod.) také hrozí kontaminace salmonelou. Po tepelné úpravě si je ale klidně dejte! Třeba fazolky mungo fazolky mungo jsou plné vitamínů a minerálů a obsahují vitamíny skupiny B, zejména kyselinu listovou, tak zásadní pro pro správný vývoj nervové soustavy plodu.
Nemyté ovoce a zelenina
Nemyté ovoce a zelenina mohou být zdrojem listerie, salmonely, toxoplazmy či patogenních koliformních bakterií.
Nepasterizované mléko, sýry a ovocné džusy
Tyto potraviny mohou být infikovány listerií, salmonelou, bakterii E-coli, brucellou a kampylobakterem, které mohou být příčinou například potratu. Pozor na sýry feta, brie nebo camembert. Jak zjistit, jestli je konkrétní produkt pasterizovaný? Informaci o pasterizaci vždy najdete na obalu.
Zabíjela byste v těhotenství pro hermelín? Dejte si grilovaný (ať už na salát, nebo s chlebem). Bakterie listerie pak nemají šanci. To samý platí o grilovaném hermelínu (i když se rozhodně nehodí to se smaženými výrobky v těhotenství přehánět). Naopak pozor na nakládaný hermelín (jistě vám selský rozum napovídá, že ten tepelně upravený není).
Alkohol
Poslední – a ruku na srdce, často také nejnáročnější bod – zvlášť pokud jste těhotná přes letní sezónu plnou grilovaček a svateb. Konzumace alkoholu v těhotenství zvyšuje riziko potratu či narození mrtvého dítěte. Mezi další rizika patří fetální alkoholový syndrom, srdeční defekty a mentální retardace.
Dobrá zpráva je, že nabídka nealkoholických alternativ oblíbených drinků se rozšiřuje raketovou rychlostí. Doporučujeme vyzkoušet třeba:
● nealkoholické (dealkoholizované) víno. Na vlnu nealko vín naskočili supermarkety i lokální vinaři. Zvlášť ta perlivá chutnají opravdu k nerozeznání od alkoholických variant!
● koktejly s 0 % alkoholu. Virgin mojito není žádná novinka pod sluncem, ale už jste vyzkoušela třeba nealkoholický gin s tonicem? Výborný je také nealkoholický aperitiv Crodino, který se vyrábí z kvalitních bylin a koření louhovaných až 6 měsíců v pramenité vodě. Jeho výrazná chuť a vůně vás okouzlí.
● nealkoholické pivo. Svlažte hrdlo obligátním Birellem, pokud možno v čepované variantě. Kromě ležáků bez alkoholu najdete v nepřeberné nabídce malých českých pivovarů i jiné pivní styly a ochucené varianty.
Zarazilo vás, že vám v těhotenství doporučujeme tonic s problematickým chininem? V běžně dostupných nápojích ho najdete jen malé množství. Jednorázová konzumace nebude mít na vaše těhotenství negativní vliv.