Co dělat, když dítěti teče krev z nosu?

Krvácení z nosu zná každý z nás. Tento jev (odborně epistaxe) může, ale nemusí znamenat nic vážného. Přinášíme vám rady jak zastavit krvácení z nosu u dětí a kdy zvážit návštěvu lékaře.

A cute baby girl laughing while holding a tissue

Proč teče krev z nosu?

V přední části nosní přepážky se nachází velké množství tepenných větviček, které jsou velmi náchylné k mechanickému či jinému poškození. U dětí se tak spouštění krve z nosu snadno objevuje nejen po poškození dané oblasti, ale často provází i různá dětská infekční onemocnění, například chřipku či jiné virózy. 

Krvácí? Může být nemocné!

Časté krvácení z nosu může být projevem i jiného onemocnění. Vyskytuje se například u dětí s porušenou pevností cév, poruchou srážlivosti krve, vyšším tlakem a podobně. V těchto případech je pak krvácení častější a většinou déle trvající.

Kdy kontaktovat lékaře?

Při opakovaném spouštění krve z nosu, bez jiné zjevné příčiny, byste měli kontaktovat pediatra, případně by mělo být provedeno ORL či jiné odborné vyšetření, dle posouzení dětského lékaře.

Jak krvácení zastavit?

Doma by se krvácení z nosu dítěte mělo zastavit po jednoduchém manévru – několikaminutovém zmáčknutím krvácející nosní dírky jako při smrkání.

Zaklánět nebo předklánět?

Doporučuje se předklon hlavy, při kterém by postižený měl sedět nad umyvadlem. Nos je důležité stále udržovat stlačený. Od krvácení pomáhá přiložení studeného obkladu na zátylek a nos dítěte, kdy reaktivně dojde ke stažení cév v nose, a tak k lepší a rychlejší zástavě krvácení. V dané situaci je nutné jednat klidně a působit tak pozitivně i na dítě. Neklid a nervozita totiž obtíže spíše zhoršují. Pokud se vám krvácení stále nedaří zastavit, kontaktujte lékaře.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x