Jak nechat miminko odříhnout: znáte správnou polohu?

Správné odříhnutí po jídle uvolní vzduch, který miminko spolyká spolu s mlékem či jídlem. Je důležité pro jeho dobré trávení a předchází dalším trávicím potížím.


Jak na odříhnutí?

Po každém kojení či krmení necháme kojence v poloze pro odříhnutí. Miminko necháme v poloze pro odříhnutí 10 až 20 minut. Při odříhnutí dítě často trochu ublinkne. Buďte na to připraveni.

Když si do deseti minut neodříhne, nejspíše spolykalo málo vzduchu, takže ho v bříšku netlačí. Pokud bude dítě za chvíli znovu neklidné, můžeme zkusit odříhnutí znovu nebo mu můžeme dát znovu napít.

Polohy k odříhnutí

  • Poloha přes rameno. Dítě spočívá svým trupem na naší hrudi. Rukou ho přidržujeme pod zadečkem, ale svou váhou spočívá na naší hrudi, tak aby se mu nezala­movalo bříško.
  • Tváří v tvář. Abychom viděli děťátku do obličeje, můžeme si ho položit před sebe opřené zády o naše pokrčená předloktí. Palci obou rukou ho přidržujeme pod ramínky a zbýva­jícími prsty mu podepřeme hlavičku.
  • K odříhnutí je vhodná také relaxační, úlevová poloha (tygřík). Dítě leží bříškem na předloktí naší ruky, kterou je držíme za stehno, záda jsou opřena o naše tělo a hlava je volně v našem loketním ohbí.  Úlevová poloha pomůže zbavit děťátko bolestí bříška při nadýmání, kolice. Z této polohy si dítě snadno můžeme opřít o rameno, přidržet na hrudi ve svislé poloze nebo naklonit na klíně.
  • Poloha na klíně přes koleno. Hlavičku podepřeme pod bradou.
  • Několikaměsíčního kojence si můžeme k odříhnutí po­sadit na klín a přidržet mu záda nebo je možné přidržet dítě na klíně obličejem dolů.


Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x