Očistky neboli poporodní krvácení: jak dlouho trvá?

Po porodu placenty se vždy objevuje krvácení a později špinění. Tento proces čistění dělohy se nazývá očistky (lochie) a trvá obvykle šest týdnů.

Bare Feet of a Young Woman on White Bed

Po porodu placenty zůstává v dutině dělohy v místě, kde byla placenta uložena, velká poraněná plocha. Zde se brzy po porodu začne tvořit ochranná vrstva bílých krvinek, které mají zabránit vniknutí infekce do organi­smu ženy. Zároveň se odlučují zbytky sliznice vystýlající dutiny dělohy. Tyto hojivé procesy se navenek projevují odchodem očistků (lochií). Celé toto období trvá šest týdnů, a proto se často nazývá šestinedělí:

  • První tři až čtyři dny po porodu jsou krvavé.
  • V dalších dnech se začíná jejich množství snižo­vat.
  • Ubývá příměsi krve, stávají se světlejší. Nej­prve jsou hnědavé, pak nažloutlé.
  • Tři týdny po porodu jsou očistky již méně objemné, šedobílé, hlenovité. Je tomu tak proto, že poměrně rychle postupuje tvorba nové sliznice, která dutiny děložní vystýlá. Její plná ob­nova však trvá šest týdnů.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x