Kdy je ten nejlepší čas?
Na základě závěrů studií proběhlých v poslední době zaujaly k problematice zavádění tuhé stravy stanovisko i odborné lékařské společnosti. Toto stanovisko říká, že:
Nejvhodnější období pro zavádění nemléčné stravy u zdravých dětí určí na základě fyziologického vývoje dítěte lékař. U kojených dětí je to nejpozději po 6.měsíci věku. Zároveň s prvními příkrmy by se měly postupně zavádět všechny alergeny.
Nebylo prokázáno, že by oddalování i potenciálně alergenních nemléčných příkrmů za uvedenou hranici vedlo ke snížení alergických onemocnění. Právě období prvních příkrmů je optimální pro setkání i s potravinovými antigeny a navození imunitní tolerance - tedy přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu.
Dle současného pohledu na vývoj imunitní orální tolerance je doloženo, že pozdější (ale i příliš brzké) zavádění příkrmů může naopak vést k častějším alergickým onemocněním u dětí se zvýšeným i nízkým rizikem vzniku alergií. Toto platí zejména pro lepek, který je nutné podat včas – nejpozději do ukončeného 6. měsíce, dokud je dítě ještě z větší části kojeno.
Do 6. měsíce je doporučováno výhradně kojení mateřským mlékem, které nejlépe připraví imunitu dítěte
Nové doporučení ale neznamená, že by dítě mělo dostat první příkrm např. s rybou – v případě prvního setkání s potenciálním alergenem jde skutečně o malé množství, které zkusíme poté, co dítě dobře toleruje nealergenní příkrm.
S jakými příkrmy začít?
Příkrmy mají postupně obsahovat brambory, rýži, luštěniny, mouku i z lepkových obilovin, maso včetně ryb, celá slepičí vejce, ovoce, zeleninu i výrobky z mléka (mléčné výrobky ne u dětí s prokázanou ABKM). Nicméně u dětí s rizikem vzniku alergií i alergických je stále nutné, aby se do jídelníčku přidávalo zpočátku jen málo druhů potravin a každá nová potravina se zaváděla samostatně, aby při případné nesnášenlivosti bylo zřejmé, co je její příčinou.
Podrobnější informace o správném postupu při zavádění příkrmů si přečtěte v samostatném článku Potravinová alergie a zásady zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte.