První hodiny po porodu s miminkem

  • Jak to bude vypadat po porodu v nemocnici? 
  • Kde budete ležet vy a kde vaše miminko? 
  • Navíc nevíte co dělat, když budete po porodu potřebovat pomoc?
A newborn mixed race asian caucasian in a blue cap baby rest on his brunette asian mothers chest and stares into her eyes for the first time.

Kde je rodička a kde miminko?

Pokud proběhne vše bez problémů a maminka porodí donošené miminko, které může být po porodu umístěno na oddělení fyziologických novorozenců, tráví první dny po porodu na oddělení šestinedělí. V dnešní době je již zcela běžné, že maminka zde bývá na pokoji společně s mimin­kem. Tento systém se nazývá rooming-in.

Jak již ale bylo řečeno, podmínkou je, aby miminko bylo zdravé a aby se maminka byla schopná o ně starat.

Když rodička potřebuje pomoc v prvních dnech?

Pokud je maminka po porodu vyčerpaná nebo byl­-li porod veden císařským řezem, může nastat situace, kdy se maminka na celodenní péči o své miminko necítí. V těchto situacích však rozhodně není ostudou, když se maminka domluví s ženskými i dětskými sestrami, které jí jistě vyjdou vstříc a pomohou jí těch několik málo kritických dní zvládnout. Nemá totiž smysl přetěžovat své síly, protože v konečném důsledku by mohlo dojít k ohrožení zdraví jak maminky, tak miminka.

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x