Vyšetření v těhotenství – 32.tt až 36.tt

Porod se již blíží, čekají vás poslední těhotenská vyšetření v prenatální poradně jako například zjištění přítomnosti streptokoka skupiny B.

 

pregnancy, gynecology, medicine, health care and people concept - gynecologist doctor with clipboard and pregnant woman meeting at hospital

9. lunární měsíc vás pomalu přibližuje do cíle. V tomto období děťátko potřebuje dostatek vápníku pro osifikaci tedy kostnatění.

Vyšetření v prenatální poradně

Tak jako při předchozích návštěvách se sleduje:

  • pohybová aktivita plodu,
  • srdeční ozvy plodu,
  • krevní tlak matky,
  • hmotnost matky,
  • vyšetření moči matky,
  • rozbor krve matky,
  • stav děložního hrdla a tím i riziko předčasného porodu.

Zjištění přítomnosti bakterie Streptococcus agalactiae

Ve 35. - 37. týdnu těhotenství by měl být každé těhotné odebrán stěr z pochvy zaměřený na vyhledávání streptokoka skupiny B. Tato bakterie se objevuje u 20 % žen a obvykle nezpůsobuje žádné větší problémy. Po porodu však může způsobit vážné onemocnění u novorozence. Jestliže se tato bakterie u ženy vyskytne, není potřeba ji léčit hned, bakterie by se pravděpodobně znovu objevila. Aby však byla zajištěna dostatečná ochrana pro miminko, stačí matce podat při porodu jednorázovou dávku antibiotik nitrožilně.

 

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x