8. týden těhotenství

Ranní nevolnosti jsou v 8. tt častým a normálním příznakem. Přečtěte si naše rady pro zmírnění nevolností a zjistěte také, proč je pro budoucí zdraví vašeho dítěte důležitý stabilní přísun živin.


Co se děje uvnitř vašeho těla?

Máte od 7. týdne těhotenství stále pocity na zvracení? Jde o nejčastější těhotenské obtíže, kterými trpí více než dvě třetiny nastávajících maminek v prvním trimestru. I když se jim říká „ranní“ nevolnost, může se objevit kdykoli během dne. Většina těhotných žen ale potvrzuje, že tyto nevolnosti ustupují mezi 12. a 14. týdnem těhotenství, jiné však mohou pociťovat tyto nepříjemné projevy i delší dobu. Přestože jde o nepříjemné obtíže, většinou jsou příznakem toho, že vaše těhotenství se vyvíjí naprosto správně.

Zvracení a nevolnost -Tipy pro zmírnění ranní nevolnosti:

  • Ještě než ráno vstanete z postele, snězte něco jednoduchého, například suchary, piškoty nebo sušenky.
  • Snažte se jíst častěji menší porce, abyste neustále měla něco v žaludku.
  • Pokud i nadále zvracíte a neudržíte nic v žaludku, je důležité, abyste alespoň dostatečně pila. Popíjejte ovocné šťávy nebo cucejte ledové kostky.

Na nevolnost skvěle zabírají i rostlinné prostředky, jako jsou čaje z máty nebo heřmánku. O použití bylinek se ale nejlépe nejprve poraďte s lékařem nebo lékárníkem. 

Velikost plodu v 8. týdnu těhotenství a vývoj vašeho dítěte

Plod děťátka měří asi 1,6 cm, váží cca 1 gram a stále více jsou patrná ústa, oči a nos. Zárodek se začíná pohybovat a jsou založeny základy jícnu, plic a žaludku. Oční víčka se sice už začínají tvořit, ale oči jsou ještě zavřené. Vytvářejí se také základy mléčného chrupu. Vyvíjejí se klouby - ruce a nohy ztrácejí „ploutvičku“, kterou byly spojeny. Každý orgán je nyní na svém místě a začínají se tvořit jedinečné otisky prstů.

Při tomto vývoji jsou nejdůležitější živiny, které vaše dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech života. Ovlivní to, jak budou jeho buňky naprogramovány do budoucna. Tyto poznatky tvoří základ nutričního programování v raném věku, které vám poradí, jak pomocí vhodné stravy pozitivně ovlivnit budoucí zdraví dítěte.

V 8. týdnu těhotenství je děloha mírně zvětšena, dobře to již pozná lékař palpačním vyšetřením, tedy pohmatem. Pokud jste prozatím nebyla na vyšetření s ultrazvukem, tak nyní je na to ten nejlepší čas. Vyšetření ultrazvukem bude probíhat vaginálně a na monitoru již bude možné krásně rozpoznat malého tvorečka. Ovšem do podoby běžného novorozence je stále daleko a čeká ho dlouhá cesta. Během vyšetření lékař zkontroluje i srdeční činnost a pokud v sobě nosíte více životů, ultrazvukové vyšetření by to mělo odhalit.

Bříško v 8. týdnu těhotenství 

Velikost vašeho miminka je stále hodně malá a i přes růst dělohy by na vás těhotenství patrné být ještě nemělo. Pokud čekáte první miminko, těhotenské bříško se může objevovat až někdy kolem 16. týdne a okolí si může všimnout, že se s vámi něco děje. U maminek, které čekají druhého či již několikátého potomka, a mohou mít povolené vazy a břišní svaly, se bříško může objevit mnohem dříve. Vše také záleží na tom, jak své těhotenství prožíváte, pokud trpíte nevolnostmi a zvracením, nemusíte dlouhou dobu nic pociťovat a ve svém oblečení se budete stále cítit dobře. Nebojte se, nic není špatně, dříve či později se vám bříško začne zvětšovat.

JAK PEČOVAT O BŘÍŠKO V TĚHOTENSTVÍ

Nejen bříško, ale i další problematické partie vašeho těla jsou během těhotenství velmi namáhané. Zjistěte si již nyní, jak můžete předcházet nechtěným jizvičkám v podobě strií a snížit jejich tvorbu.

Špinění či krvácení v 8. týdnu těhotenství 

Špinění či dokonce krvácení může vystrašit nejednu nastávající maminku. Pokud se u vás objeví, nemusí to znamenat hned něco špatného. Důležité je signálům vašeho těla věnovat pozornost. I zde platí, že není špinění jako špinění. V podstatě každé těhotenství je doprovázeno nějakým vaginálním výtokem. Špinění se může objevovat také po pohlavním styku, proto se doporučuje šetrný pohlavní styk v prvním trimestru. Je vhodné poradit se s lékařem, zejména objeví-li se krvácení doprovázené bolestmi, zbystřete a obraťte se na svého gynekologa. Máte-li jakékoliv podezření, že je během vašeho těhotenství něco v nepořádku, netrapte se tím a zeptejte se přímo svého ošetřujícího lékaře.

Jídelníček při těhotenské nevolnosti

Pokud vám ranní nevolnost brání jíst normální zdravou stravu, nebojte se. Vaše tělo zajistí vše nejprve pro dítě, takže i když se vám podaří sníst jen malé množství potravy, vaše dítě dostane potřebné živiny. Postarejte se hlavně o to, aby jídlo, které do sebe dostanete, bylo opravdu kvalitní a kaloricky vydatné. Pokud možno, dejte přednost čerstvým potravinám a pokuste se zahrnout bílkoviny ve formě libového masa a luštěnin - především v případě, když v tomto období netolerujete mléčné výrobky.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x