Vyšetření v těhotenství – 28.tt až 32.tt

Do 36. týdne těhotenství budete navštěvovat prenatální poradnu každé čtyři týdny. Od 28. tt do 32. vás čekají další těhotenské krevní odběry a ultrazvukový screening.
Pregnant woman makes notes, looking at ultrasound image and medical documents. Concept of pregnancy, health care, gynecology, medicine. Mother waiting of baby. Close-up, copy space, indoors.

Druhé těhotenské náběry

Ve 28. - 30. týdnu těhotenství jsou prováděny takzvané „druhé těhotenské náběry“, v rámci kterých je u těhotné ženy vyšetřeno:

  • U žen s negativním Rh faktorem a krevní skupinou 0 je znovu vyšetřena krev na přítomnost protilátek proti červeným krvinkám.
  • Opět je vyšetřen krevní obraz (hodnoty týkající se červe­ných a bílých krvinek a krevních destiček).
  • Opakované vyšetření krve zaměřené na to, zda těhotná žena neprodělala syfilis .

Ultrazvukový screening

Ve 30. - 32. týdnu těhotenství je prováděno další ultrazvukové vyšetření určené pro všechny těhotné ženy. Druhý ultrazvukový screening je zaměřen tentokrát především na růst plodu, placentu a množství plodové vody. I při tomto vyšetření lze ještě zachytit některé z vývojových vad plodu, které nebyly při předchozích vyšetřeních patrné. Někdy bývá při tomto ultrazvukovém vyšetření provedeno také vyšetření takzvaným dopplerem, při kterém je slyšet tok krve cévami plodu nebo v pupečníku, anebo jsou tyto cévy barevně zobrazeny na monitoru ultrazvukového přístroje.

A jaká  vyšetření vás čekají ve 32. tt až 36. tt?

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x